Hagaiter deltar i VM!

Hej Emma Sjöberg och Simon Gustafsson!

Imorgon åker ni till Taipei i Taiwan för att vara med på VM i poomsae, tillsammans med Zaur Aslakhanov.

Vi är vana att se er på Haga Taekwondo, som tränande, som instruktörer eller som representanter för Haga ute på tävlingar i Sverige och Europa. Men ni är även med i Sveriges landslag i Poomsae.

Hur länge har ni tränat taekwondo?

Emma: Jag började träna taekwondo när jag var 6 år, så 11 år.

Simon: Jag har tränat taekwondo i 10 år ungefär.

 

Poomsae är den tekniska formen av taekwondo, och i träning och tävling tillämpas grundtekniker. Man tränar attack- och försvarsrörelser mot en inbillad motståndare och visar hur grundteknikerna är tänkta att utföras. Att träna Poomsae kräver en oerhörd disciplin, styrka, balans, kondition och koordination. Men det är samtidigt väldigt roligt och utmanande och man kan alltid sträva efter att bli bättre och finslipa sina tekniker. Både Emma och Simon berättar att de tränar i stort sett varje dag och minst två gånger i veckan på klubben. Sedan gymmar de också, även det nästan varje dag.

Hur kom det sig att ni fastnade för just Poomsae och när började ni tävla?

Simon: Jag vet inte riktigt varför det blev just Poomsae. Jag råkade vara bra på det och så blev det som det blev. Min första tävling var i Lomma Cup 2012 och jag har hållit på sedan dess.

Emma: Jag blev intresserad av Poomsae på riktigt också efter min första tävling (i Lomma Cup 2011). Jag fick en känsla som jag inte hade upplevt innan som jag tyckte vad kul och spännande och som jag ville uppleva igen.

 

Emma och Simon har båda varit med i landslaget i Poomsae i 2-3 år. De berättar att träningarna i landslaget har mer fokus på tävling och de får också mer detaljerad återkoppling på vad de t.ex. ska förbättra än på en vanlig träning. Det är väldigt kul och väldigt jobbigt och de känner båda att de förbättras hela tiden och får med sig väldigt mycket kunskap från landslaget.

Emma: Att tävla med landslaget är alltid kul eftersom man dels får representera Sverige, vilket är speciellt för mig, samtidigt som man får lära känna nya människor på t.ex. utlandstävlingar. Men, att tävla med Haga är naturligtvis också väldigt kul eftersom jag tävlar med min originella klubb med alla vänner och ett härligt supporter gäng. Det är inte så mycket som skiljer mellan att tävla för Haga eller landslaget. Det som skiljer är mestadels bara att det är olika tävlingar och olika gäng, men känslan är densamma. Lika kul och lärorikt varje gång, oavsett hur resultaten blir i slutet av dagen.

 

Hur förbereder ni er för VM och hur tror ni att det kommer att vara att tävla där?

Simon: Jag tränar såklart väldigt mycket och fokus ligger då främst på presentationen. Sedan är det väldigt mycket mentalt att jobba med. Sen handlar det ju också om att vila ordentligt så att man inte är utsliten när det väl är dags.

Emma: Mina förberedelser inför VM har bestått av träning, träning, träning. Vi i VM truppen har haft några träningsläger som vi spenderade flera timmars träning på, jag har spenderat en hel del tid till att träna själv på klubben ca 5-6 ggr i veckan och jag har deltagit på poomsaepass 2ggr i veckan. Sen har jag stretchat väldigt mycket också. Hur det kommer gå i VM har jag ingen aning om men själva upplevelsen kommer vara helt obeskrivlig och mäktig. Det kommer bli hur kul som helst och jag ser framemot det väldigt mycket.

Simon: Det kommer som sagt vara stort att representera sitt land på ett världsmästerskap. Det kommer även vara lärorikt att se hur allt går till i och med att detta är mitt första mästerskap. Sedan är det lite nervöst då man vill göra bra ifrån sig och mitt mål med VM, även om det inte är jätterealistiskt, är att vinna guld.

 

Hela Haga Taekwondo önskar Emma, Simon och Zaur ett stort LYCKA TILL och ser fram emot att få höra mer. Vi håller tummarna för att de kommer att hinna med att hålla oss uppdaterade via olika kanaler.